Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy ze světa peněz

Bartoš představil budoucnost dostupného bydlení. Na Moravě začne bytová výstavba

Přečíst článek
Norsko brzy ovládnou elektromobily

Norsko brzy ovládnou elektromobily. Dlouhodobá ekologická politika se vyplácí

V norských autosalonech mají napřesrok zůstat jen elektromobily. To je lehce dosažitelný cíl, protože vozy s elektrickým pohonem už celkově převažují nad benzínovými a bezkonkurenčně dominují prodejům nových aut. Proč se Norsku daří tam, kde Evropská unie selhává?

Přečíst článek

News box

Za 14,8 milionů eur 💶 (371,2 milionů korun) byla v Kodani vydražena část sbírky historických mincí. Jejím posledním majitelem byl dánský podnikatel a numismatik Lars Emil Bruun, který v závěti v minulém století podle agentury AFP stanovil, že se sbírkou bude možné nakládat až 100 let po jeho smrti. Zemřel v listopadu 1923.
Americký miliardář Elon Musk dostal od europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu nominaci na letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, kterou uděluje Evropský parlament (EP). Frakce to oznámila na sociální síti X. Musk, jenž vlastní sociální síť X a další firmy, se podle klubu zasadil za svobodu slova. Své kandidáty může jmenovat každý klub v EP či skupina alespoň 40 poslanců.
V Česku začnou dnes odpoledne volby 🗳 budoucích krajských zastupitelů. Na části území republiky budou spojeny s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o členech horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř pražských senátních obvodů. V pěti obcích postižených záplavami zorganizuje hlasování ministerstvo vnitra. 
Donald Trump

Karel Pučelík: Co když Trump prohraje? Připravme se na obstrukce a pokusy o zvrácení voleb

Když Donald Trump před pěti lety prohrál (ano, skutečně prohrál) prezidentské volby, ihned zkoušel různými způsoby výsledek zvrátit. Pokud nebude úspěšný i letos v listopadu, lze podle mnoha indicií očekávat, že se o to pokusí znovu. Ne zrovna intuitivní systém prezidentských voleb k tomu bohužel ponechává několik možností. Trumpův tým navíc bude lépe připravený.

Přečíst článek
Alexandra Kolenová

Dětská onkoložka Alexandra Kolenová: Důležité je poznat, co ovlivnit můžete a co ne

Mimořádná kombinace odborných znalostí, lidskosti, empatie a zkušenosti. To je profesorka Alexandra Kolenová, přední slovenská onkoložka specializující se na dětské pacienty. Vedle svého působení na prestižní Klinice dětské hematologie a onkologie v Národním ústavu dětských chorob je také spoluzakladatelkou občanského sdružení Dětem s rakovinou, které se snaží zlepšovat podmínky dětských pacientů. Alexandra Kolenová je jednou z deseti finalistek ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost.

Přečíst článek
Povodní v Mikulovicích - září 2024

PŘEHLEDNĚ. Co potřebujete doložit při nahlášení škody z povodní

Povodňové stavy v Česku ještě nekončí, na mnoha místech už však voda opadla a přichází na řadu likvidace nemalých škod. Jejich výše sice ještě není známa, ale je zřejmé, že se do statistik pojišťoven zapíší extrémními čísly. Počty škod, které nyní sčítají tuzemské pojišťovny, se už pohybují v desítkách tisíc a jejich výše už překročila hranici jedné miliardy korun. Přečtěte si, jak postupovat při nahlášení škody a co vše k tomu potřebujete. Kontakty pro hlášení škod u jednotlivých pojišťoven najdete na konci článku.

Přečíst článek

Developer UBM zkolaudoval první pražské bytové dřevostavby

Na první pohled se čtyři domy ze dřeva od bytových domů ze železobetonu a cihel liší jen dřevěným obkladem, ale první pražské vícepodlažní bytové dřevostavby mají z betonu pouze podzemní garáže, schodišťová ramena a v jednou z domů i výtahovou šachtu. Všechny ostatní konstrukční prvky, včetně tří výtahových šachet, jsou ze dřevěných panelů a desek.

Přečíst článek

Americká centrální banka Fed snížila sazby, aby podpořila trh práce a ekonomiku

Fed v čele s Jerome Powellem (na snímku) rozhodl o silné podpoře ekonomiky a razantně snížil úrokové sazby - o 50 bazických bodů. Úroky klesají po čtyřech letech do pásma 4,75 až 5 procent. Snížení je větší, než se čekalo.

Přečíst článek
Jasmína Houdek, instruktorka moderní sebeobrany

Jasmína Houdek: I těžkou životní cestu lze otočit

Jasmína Houdek je jednou z deseti finalistek a finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V rozhovoru s newstream.cz finalistka říká, že její platforma Moderní sebeobrana je skutečně pro všechny, zakládá si na maximálně otevřeném a bezpečném prostředí. „Lidé u nás na kurzech najdou pochopení, ne odsudky,“ dodává.

Přečíst článek
Co má smysl sledovat při víkendových volbách a proč to nejsou celkové výsledky?

Stanislav Šulc: Co má smysl sledovat při víkendových volbách a proč to nejsou celkové výsledky?

Volby do krajských zastupitelstev dlouhodobě patří k těm nejméně sledovaným politickým kláním u nás. A nepomůže tomu ani skutečnost, že se zároveň volí třetina senátorů. Jak ale naznačily volby do Evropského parlamentu, doba se mění a s ní také voliči a jejich poselství, která svými hlasy politikům vzkazují. Co má tedy smysl sledovat během nadcházejících voleb, zejména v kontextu parlamentních voleb v příštím roce? Zde jsou nejdůležitější otázky.

Přečíst článek
Následky povodně v Mikulovicích

EU dá Česku padesát miliard na obnovu po povodních

Státy střední Evropy zasažené povodněmi budou moci využít deset miliard eur (250 miliard korun) z unijního fondu soudržnosti, řekla ve Vratislavi šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Prohlásila, že je nutné postiženým státům umožnit, aby mohly peníze použít co nejrychleji a co nejjednodušeji. Česko při jednání s von der Leyenovou a premiéry středoevropských zemí zastupoval ministerský předseda Petr Fiala.

Přečíst článek
České stavebnictví meziročně kleslo o více než pět procent

České stavebnictví slábne. Stavbaři získali nejméně povolení za posledních 25 let

Výsledky stavební produkce v prvním pololetí meziročně klesly o více než pět procent. Důvodem byl především útlum v pozemním stavitelství, tedy například ve stavbách budov, bytových domů a kanceláří.

Přečíst článek
Zleva premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Volit se bude. Stát pomůže s volbami v obcích postižených povodněmi

Ministerstvo vnitra zorganizuje v pátek a v sobotu volby v oblastech postižených záplavami celkem pěti obcím.

Přečíst článek

Špatná zpráva pro milovníky kávy. Její cena půjde nahoru

Cena kávových zrn letos už vzrostla zhruba o 40 procent. Náklady na šálek kávy navíc pravděpodobně dál porostou poté, co klíčové výrobce jako Brazílie a Vietnam zasáhlo extrémní počasí.

Přečíst článek
Hlavní index německé burzy DAX poprvé přesáhl hranici 19.000 bodů

Fed oživil evropské akcie. Německý index DAX je na letošním rekordu

Hlavní index německých akcií DAX stoupl o 1,3 procenta a poprvé přesáhl hranici 19.000 bodů. Akciím v Německu a Evropě pomáhá středeční oznámení americké centrální banky (Fed), že poprvé po více než čtyřech letech sníží základní úrokovou sazbu. Hranici 18.000 bodů překonal hlavní německý akciový index v polovině března a hranici 17.000 bodů v polovině loňského prosince.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Putin posílí svou armádu. Dodá ji přes milion dronů

Ruská armáda loni obdržela zhruba 140 tisíc dronů ruské výroby a letos Rusko plánuje jejich výrobu téměř zdesetinásobit; armádě jich tak dodá bezmála 1,4 milionu. Oznámil to podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin.

Přečíst článek

Stanjura musí kvůli povodním upravit rozpočet. Deficit se zvýší o 30 miliard

Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o 30 miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok, jeho schodek by měl být 240 miliard korun. Novelu i příští rozpočet by měla vláda schválit příští týden, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Přečíst článek
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Leyenová: Cílem EU je zajistit pro Ukrajinu 4,5 gigawattů elektřiny

Cílem Evropské unie je letos v zimě zajistit pro Ukrajinu celkem 4,5 gigawattů elektrické energie, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. EU by tak chtěla pokrýt přes 25 procent potřeb země, která se brání ozbrojené agresi sousedního Ruska a opakovaně čelí leteckým útokům na svou energetickou infrastrukturu.

Přečíst článek
V Česku platil dnes ráno některý z povodňových stupňů ještě na 55 místech

Na několika řekách v Česku stále platí nejvyšší stupeň ohrožení

V Česku platil ve čtvrtek ráno některý z povodňových stupňů ještě na 55 místech, na třetím nejvyšším stupni ohrožení je asi desítka míst.

Přečíst článek

Krach Tupperware. Legendární výrobce plastových obalů dobojoval

Americký výrobce obalů na uchování potravin Tupperware vyhlásil ve Spojených státech bankrot. Firma se potýkala s klesající poptávkou, její finanční ztráty se prohlubovaly. Dnes to oznámila na svém webu.

Přečíst článek

Europoslanci chtějí, aby Ukrajinci mohli zasahovat vojenské cíle v Rusku

Západ by měl povolit Ukrajině mířit střely dlouhého doletu na vojenské cíle na ruském území, aby jí umožnil efektivnější obranu proti ruské agresi. Shodli se na tom poslanci Evropského parlamentu v usnesení přijatém výraznou většinou hlasů. Evropští zákonodárci rovněž chtějí, aby se země Evropské unie i spojenci zavázali k pravidelné dlouhodobé vojenské podpoře Kyjeva. Moskva slovy předsedy dolní komory parlamentu Vjačeslava Volodina varovala před jadernou válkou.

Přečíst článek

David Ondráčka: Za kulisy krajských voleb. Přes kraje teče hodně peněz aneb jak politické zájmy ovlivňují život v regionech

Krajské volby tento víkend opět ukáží, jak úsměvně málo se v Praze a celostátních médiích ví o skutečných zájmech a osobních i mocenských vazbách v regionech. Jak povrchně o nich referujeme jen přes osoby lídrů, ale hejtman kraj sám neřídí, reálně je jen jedním z radních. Kraje jsou dnes především vlivné dotační struktury a to definuje zájmy, o které se na nich hraje. Kolem toho se pochopitelně točí i krajské volby a následné sestavování vládních koalic, řízení klíčových krajských holdingů a příspěvkovek, tak funguje i sponzoring kandidátů.

Přečíst článek
Větrná elektrárna

Češi dokončili stavbu větrné elektrárny na Ukrajině

Energetická společnost Moravské naftové doly (MND) dokončila na západě Ukrajiny větrnou elektrárnu Oriv ve Lvovské oblasti. Společnost projekt s výkonem až 59 megawattů MND a ukrajinské firmy Eco-optima vyšel na 61,5 milionu eur (přes 1,54 miliardy korun). Jde o největší českou investici na Ukrajině od začátku války.

Přečíst článek
Ruští prodejci zahájili předprodej nových iPhonů, obešli zákaz

Rusové obešli zákaz a začali s prodejem nových iPhonů

Ruští obchodníci zahájili předprodej nejnovějších iPhonů. Podařilo se jim obejít zákaz vývozu výrobků americké firmy Apple do jejich země. Ruští zákazníci tak budou mít možnost předobjednat si její chytré telefony, i když o stovky dolarů dráž než ve Spojených státech. Informuje o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Fico: Zákaz dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny nezruším

Slovensko bude pokračovat v ochraně vlastního trhu před dovozem zemědělských produktů z Ukrajiny, řekl slovenský premiér Robert Fico. Jeho nynější vláda loni na podzim rozšířila jednostranný slovenský zákaz dovozu vybraného zboží z Ukrajiny.

Přečíst článek
Sídlo společnosti BAC Consulting v Budapešti

Kdo dodal Hizballáhu pagery s výbušninami? Stopy vedou do Maďarska

Když světová média začala tento týden pátrat po původu pagerů, které explodovaly v rukách členů libanonského militantního hnutí Hizballáh, dospěly ke společnosti jménem BAC Consulting se sídlem v Budapešti. Podle nových zjištění listu The New York Times (NYT) byla tato firma od začátku nastrčená Izraelem s cílem dodat Hizballáhu zařízení s výbušninou. Pagery do Libanonu začaly proudit před dvěma lety.

Přečíst článek
Polská společnost Allegro zvýšila čtvrtletní provozní zisk téměř o třetinu

Skupina Allegro zvýšila zisk téměř o třetinu

Polská obchodní skupina Allegro, která působí rovněž v České republice, zvýšila v letošním druhém čtvrtletí hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 32,7 procenta na 726,9 milionu zlotých (zhruba 4,3 miliardy korun). Čtvrtletní tržby společnosti vzrostly o 12,5 procenta na téměř 2,7 miliardy zlotých.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) při prohlídce poškozeného mostu v Ratibořské ulici v Opavě.

Fiala: Kvůli povodním bude potřeba novelizovat letošní rozpočet

Stát vydá na obnovu území postiženého povodněmi řádově desítky miliard korun, další peníze na rekonstrukci půjdou z obecních a krajských zdrojů, ze sbírek či od pojišťoven. Kvůli státní pomoci bude pravděpodobně nutné novelizovat státní rozpočet na letošní rok, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Otázkou financování obnovy se podle něj bude ve čtvrtek zabývat vládní skupina, kterou kabinet pro tento účel vytvořil.

Přečíst článek
Tomáš Pouch, zakladatel spolku Černí koně

Handicapovaný sportovec Tomáš Pouch: Nejtěžší zápas svádí člověk sám se sebou

Tomáš Pouch je jedním z deseti finalistů ocenění Impakt Awards by newstream, které se 10. října bude udělovat za individuální počin s pozitivním přínosem pro komunitu a společnost. V krátkém rozhovoru s newstream.cz na sebe prozradil, že jeho velkým přáním je všem dětem s tělesným postižením v Česku dopřát radost ze svobodného pohybu. „Největším handicapem je to, když člověk ztratí smysl života,“ říká Pouch. Spolek Černí koně, který založil, vyrábí a bezplatně půjčuje speciální kola a handbiky lidem se speciálními potřebami.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Putin prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu

Ruský prezident Vladimir Putin schválil návrh dohody o strategickém partnerství s Íránem. Současně svým výnosem o další dva roky prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu, který zavedl v roce 2014 v reakci na západní sankce uvalené na Rusko po anexi ukrajinského poloostrova Krym a vyvolání povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

Přečíst článek

Technologie zpřístupňují Čechům svět investic

Finanční služby jsou vcelku konzervativním oborem. Ani tak se ale neubrání obecným společenským změnám a vývoji. Ten je dnes jasný – digitalizace, efektivita a gamifikace. To vše je reakcí na základní trendy, jako je nedostatek kvalifikovaných pracovníků, rostoucí cena práce, překotně se vyvíjející technologie a lidská touha mít vše k dispozici prakticky na dosah ruky, bez potřeby vyvinutí nadměrného úsilí.

Přečíst článek
Reklama

Naši autoři

Tereza Zavadilová

Tereza Zavadilová

S Elonem Muskem chodí dvacet bodyguardů a zdravotník. Skoro všude

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc: Co má smysl sledovat při víkendových volbách a proč to nejsou celkové výsledky?

Petra Nehasilová

Petra Nehasilová

Nechceme vás tady. V Budapešti dali stopku turistům, zatím jen v jedné čtvrti

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek

Pražské arcibiskupství má nabito, do nájemního bydlení dá ještě letos miliardy

Zdeněk Pečený

Zdeněk Pečený

Špatná zpráva pro milovníky kávy. Její cena půjde nahoru

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda: Levnější benzin než teď byl v Česku naposledy před válkou na Ukrajině

Věra Tůmová

Věra Tůmová

PŘEHLEDNĚ. Co potřebujete doložit při nahlášení škody z povodní

Veronika Kudrnová

Veronika Kudrnová

Místo injekce pilulka. Do miliardového byznysu s léky na hubnutí vstupuje i švýcarská Roche

Katarína Krajčovičová

Katarína Krajčovičová

Dana Pavlousková z Oděvní banky: Mezi neziskovkami a korporacemi musí zafungovat chemie

Denisa Holajová

Denisa Holajová

Levná móda, úmorná vedra a drahé úvěry. Fast fashion se řítí do problému

Michal Nosek

Michal Nosek

Developer UBM zkolaudoval první pražské bytové dřevostavby

Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

Chata v Posázaví má atypický tvar. Uvnitř se důmyslně pracuje se světlem

Karel Pučelík

Karel Pučelík

Norsko brzy ovládnou elektromobily. Dlouhodobá ekologická politika se vyplácí

Jana Havligerová

Jana Havligerová

Krajské volby jsou za rohem a příroda patrně určila jejich hlavní téma

 nst

nst

Jasmína Houdek: I těžkou životní cestu lze otočit

 Zlaťák

Zlaťák

Dluhopisy letos dávají paradoxní obrázek

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

Těžká hlava škodí. Jak skoncovat s přílišným přemýšlením

žebříček spořicích účtů *

Partners Banka (bez podmínek)
6,03 %
VÚB Banka
5,8 %
Trinity Bank (do 250 tisíc Kč)
5,58 %
Max Banka (do 500 tisíc Kč)
5,1 %
mBank (do 800 tisíc Kč)
5,5 %
Česká spořitelna (s podmínkami)
5 %

Kurzy

Akcie ČR

Reklama
Doporučujeme